Nieuwsberichten

Zingen is twee keer bidden

Zingen met en voor elkaar tot eer van God uit het liedboek van Johannes de Heer, dat brengt een groep zondagavondzangers en cliënten met hun familie samen. De ene week is het in Crabbehoff en de andere week in Vreedonk, maar elke week is Ad Euser erbij. Hij wacht vol enthousiasme de binnenkomers op met een gezellig praatje. Ad is samen met zijn vrouw Joke al 10 jaar betrokken bij de zondagavondzang. De gewoonte van zondagavondzang kent in Dordrecht al een lange traditie; het is 60 jaar geleden begonnen in het ziekenhuis Refaja.
Lees meer

Ad kondigt de liederen aan en geeft daarbij een persoonlijke boodschap. ‘De tekst van het lied ‘Is uw paspoort getekend door hem?’ is de belangrijkste vraag in ons leven.’ Na elk lied is uit de zaal wel een volgend liednummer te horen. Soms is het enthousiasme zo groot dat er drie nummer tegelijk gevraagd worden. Maar dan regelt Ad Euser op een soepele manier even de wachtlijst met de volgorde. Het zingen wordt ingezet door het orgel of piano en de stemmen van de groep zangers die voorin de zaal in een halve cirkel staan, klinken de zaal in. Ouderen knikken instemmend en waar mogelijk wordt er meegezongen. Naast de ouderen zitten gastvrouwen en gastheren, die helpen het lied op te zoeken in de liedbundel. Jos en Gerrie van den Bogaard uit de Hervormde wijkgemeente 2 en 7 zijn samen gastheer en gastvrouw. Hun betrokkenheid begon toen de ouders van een vriendin hier verpleegd werden en ze op bezoek kwamen. Ze zijn sindsdien blijven komen en begeleiden de dementerende ouderen en zingen zelf van harte mee met de liederen.

De groep zangers is gevarieerd van leeftijd en ze komen uit verschillende kerkelijke gemeenten in Dordrecht. Onder de zangers zijn jongeren uit de gereformeerde gemeente. ‘Dit is een mooie manier om de zondag al zingend af te sluiten.’ Mevrouw van der Weijden van de hervormde vereniging ‘Calvijn’: ‘Al gaan we zondags naar verschillende kerken, hier ervaar ik dat de kerkmuren wegvallen.’ Terwijl haar man de jongste kinderen op bed legt, gaat zij met haar oudste dochter Hanna zingen. ‘Prachtig, die liederen van Johannes de Heer, zo’n mooie boodschap.’

Familie Vink uit de Gereformeerde Gemeente is met een groot deel van het gezin bij de groep zangers. Mevrouw Vink is al vanaf haar zestiende (toen woonde ze in de zusterflat) regelmatig bij het zondagavond zingen, toen nog in het Refaja ziekenhuis . Ze zijn nu, na een verhuizing van Werkendam naar Dordrecht, zo’n kleine drie jaar eigenlijk elke zondagavond als gezin zingend aanwezig. Ze zingen heel graag met elkaar thuis en de meesten van hen zitten ook op een koor. De jongste van de familie Vink is Daan en met zijn elf jaar kan hij met dit tijdstip nog mooi mee naar de zondagavondzang. De anderen kinderen Vink zijn er wisselend bij, afhankelijk van de JV, onregelmatige werktijden of het zijn bij hun vriend/vriendin. De familie Vink haalt altijd een oudere dame op, die het ook zo heerlijk vindt om te mogen zingen van onze hemelse Vader. Ze noemen haar onze “surrogaat” oma.

De familie Vink vindt het zeer waardevol om zingend het Rijke Evangelie te mogen overbrengen aan onze oudere medemensen en een ieder die het horen wil. Maar ook voor henzelf zijn de psalmen en liederen vaak bemoedigend en vreugdevol. ‘Zingen is twee keer bidden’. Wat we ook vaak ervaren als een aanvulling op de preken die we die dag hebben gehoord. Onze wens is dat die God, waarvan we zingen voor ieder persoonlijk het rustpunt van hun hart en leven mag zijn. Alleen in Hem is er vreugde voor jong en oud, daar ligt zoveel Rijkdom!’

Een bijzonder moment van de zondagavondzang is het zingen op eerste kerstdag ’s morgens vroeg. Om 6:00 uur wordt er door de zangers en vrijwilligers gezongen met begeleiding van verschillende instrumenten. De deuren van de kamers van de cliënten zijn dan geopend en zo wordt de herdenking van de geboorte van het Kind Jezus, zingend ter ore gebracht. Welkom om mee te komen zingen, elke zondagavond 19.45-20.30 uur.