Nieuwsberichten

Start Licht voor Elkaar

Het coronahulp initiatief Licht voor Dordt roept Dordtenaren op om in de weken voor kerst hun voorraam of tuin te versieren met een kerstthema om zo licht te zijn voor elkaar. De organisatie ziet het als een mooi alternatief om juist nu, tijdens de donkere dagen voor kerst, licht te laten schijnen in de Dordtse wijken.
Lees meer

In een aantal wijken is de oproep al opgepakt. Speciaal voor kinderen is er een bingokaart gemaakt, waarmee zij door de wijk kunt wandelen op zoek naar versierde huizen en ramen. Ook zijn er in sommige wijken aanvullende activiteiten bedacht om kerst te vieren met de buurt. Soms is er een prijs voor het mooist versierde huis in de wijk. De initiatieven worden gedragen door uiteenlopende organisaties uit de wijk waaronder diverse kerken.

Wethouder Marco Stam (Beter voor Dordt) zal op dinsdag 22 december als keurmeester met twee andere juryleden door het centrum van Dordrecht wandelen om daar naar versierde huizen te kijken. Daarna zal de jury de winnaars bepalen. Gelet op de corona richtlijnen zal er geen publieke prijsuitreiking zijn, maar krijgen winnaars later de prijs aan de deur uitgereikt.

Namens Licht voor Dordt maakt woordvoerder Wiebe van Horssen de actie bekend. ,,De tijdstippen van de wandeling van de jury’s door de wijken van Dordrecht maken we niet bekend, want het is niet de bedoeling dat mensen voor de gezelligheid gaan meelopen. Dat kan helaas echt niet in deze coronatijd.”

Dordtenaren kunnen hun versierde woning op de kaart zetten op de speciale website lichtvoordordt.nl/lichtvoorelkaar. Op deze website staan ook de verschillende wijkactiviteiten.

Wiebe van Horssen vindt de lichtoproep geheel passen bij de decembertijd: ,,De donkere dagen voor Kerst breken aan. En door corona lijken die dagen misschien nog wel donkerder dan andere jaren. We missen vrienden en familie en kunnen deze Kerst maar heel beperkt samen zijn. Daarom tijd voor wat licht voor elkaar. Geïnspireerd door de Berenjacht dit voorjaar, willen we mensen vragen hun huis extra te versieren in de aanloop naar Kerst. Op die manier zorgen we met elkaar voor licht in de wijk”.

Het hulpinitiatief Licht voor Dordt werd in maart voor de Grote kerk gelanceerd en twaalf kerken luiden de actie letterlijk in. Op veel plaatsen in Dordrecht werd toen ook een kaars voor het raam gezet. De gemeente steunde bij de lancering Licht voor Dordt ook door een kaars voor het raam van het stadhuis te laten neerzetten. Later werden in Dordt meer acties gehouden om zo verbondenheid in de moeilijke tijd zichtbaar te  maken. Licht voor Dordt werd recent beloond met de passieprijs 2020 voor organisatie met grootte maatschappelijke impact.

Website: https://lichtvoordordt.nl/lichtvoorelkaar/