Nieuwsberichten

Kerstviering online

Tienduizenden Dordtenaren kunnen tijdens de komende dagen door de corona maatregelen voor het eerst niet samen naar de kerk om kerst te vieren. Het Platform Dordtse Kerken en Missie Dordt willen mensen daarom juist nu wijzen op de mogelijkheden om via internet online kerst te vieren op 24 december (kerstavond) en 25 december (eerste kerstdag). Minstens zeventien kerken hebben laten weten on line direct live kerstdiensten uit te zenden. De diensten kunnen ook op een later tijdstip nog worden bekeken.
Lees meer

Op de website lichtvoordordt.nl/kerstdienst staat een directe verwijzing naar zeventien kerken in de stad Dordrecht, die hun eigen kerstdiensten registreren voor de mensen thuis, alle Dordtenaren en vaak ook kijkers van buiten de  stad.  Deze lijn wordt landelijk ook geadviseerd.

Het Platform Dordtse Kerken en Missie Dordt  wijzen op een  advies van het landelijke samenwerkingsverband ICO, dat direct contact heeft met  het kabinet. Hierin wordt geadviseerd aan  kerkgenootschappen tijdens de lockdown om zoveel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheid om kerkdiensten digitaal uit te zenden.

Een groot aantal kerken in Dordrecht doet ook mee aan de actie om mensen die online op afstand een kerstdienst bijwonen op een speciale manier welkom te heten bij hun viering. Zo krijgt iedereen die zich vooraf aanmeld een bijzonder welkomstpakket met kerstlichtje thuisbezorgd. Op die manier wordt de verbondenheid vanuit de huizen onderstreept. De online vieringen worden onder de aandacht gebracht met de hashtag #kannogwel, waarmee het samenwerkingsverband Licht voor Dordt wil benadrukken wat er nog wel mogelijk is in deze tijd.

Voorzitter Hans Berrevoets van het Platform Dordtse Kerken wijst erop dat het voor de eerste keer in de achthonderd jarige geschiedenis van de oudste stad van Holland niet mogelijk is om massaal samen voor de kerstviering bijeen te komen in een kerk.  ,,Voor veel mensen is een kerstdienst een traditioneel onderdeel ter inleiding van de bijzondere dagen met elkaar. Voor de vaste kerkgangers volgt na de tijd van advent (verwachting) de viering van de geboorte van Jezus in een kribbe in Bethlehem.  Het is een zeer belangrijke samenkomst  om het geloof en de ziel te voeden. Uit honderden, duizenden, tienduizenden monden klinken tijdens de kerst de vertrouwde kerstliederen.  Dat zal enerzijds een groot gemis zijn,  maar anderzijds kunnen we geloven dat we hoopvol naar 2021 mogen kijken. Dat kunnen we ook naar elkaar toe uitspreken op verschillende manieren via bijvoorbeeld gelukkig kerstmis of zalig kerstmis.”

Wiebe van Horssen, coördinator van de stichting Missie Dordt beaamt dit. ,,Kerst is dit jaar anders dan anders. Geen volle kerk. Geen lichtjestocht. Geen kerstmaaltijd met de hele familie. We gaan terug naar de basis. Jezus die Licht brengt in een donkere wereld. Een kind in een kribbe. Geen feestende mensenmenigten. Een paar herders, een paar wijzen. Terug naar de essentie.”

De kersttijd behoort tot de hoogtijdagen in het kerkelijke jaar. Van Horssen. ,,Wij hopen dat juist nu, juist dit jaar, er meer dan ooit mensen de weg weten te vinden naar een kerstdienst via de moderne media. Want als er een moment is waarop we een boodschap van hoop en licht nodig hebben, is het misschien wel nu. Met Kerst vieren we dat er met het kerstkind oneindig veel hoop en licht voor Dordt is gekomen.”

Op de website lichtvoordordt.nl/kerstdienst staat een overzicht met de deelnemende kerken en een verwijzing naar de websites voor meer informatie. Mensen kunnen zich hier ook aanmelden voor een online dienst en het gratis welkomstpakket.