Nieuwsberichten

Nieuwe ‘regelneef’ voor Missie Dordt

Jelle zwaait af, Sietske treedt aan

Per 1 september heeft Jelle ‘t Lam zijn functie bij Missie Dordt overgedragen aan Sietske van Hartingsveldt. Samen blikken zij in een interview terug en juist vooruit op het werk als missionair coördinator.
Lees meer

God zorgt ervoor dat de juiste dingen op het juiste moment op je pad komen”, vertelt Sietske van Hartingsveldt. Mede dankzij een ontmoeting met toenmalig missionair coördinator Jelle ’t Lam op de bruiloft van een gezamenlijke vriend, vervult Sietske sinds de zomer zélf deze functie.

Eerst even een jaar terug. Jelle, jij hebt zelf het afgelopen jaar initiatieven onder de paraplu van Missie Dordt gecoördineerd. Met welk idee ben je dat gaan doen?
Jelle: Na mijn studie bedrijfskunde en theologie wilde ik die twee onderwerpen bij elkaar brengen. Dat kon bij Missie Dordt doordat je als coördinator op een zekere manier met bedrijfsvoering bezig bent. Tegelijkertijd ben je dienstbaar aan het Koninkrijk van God. Zo kwam dat mooi bij elkaar.

Hoe is dat vervolgens bevallen?
Jelle: Mijn doel was dat dat ik graag actief wilde zijn in het Koninkrijk van God om aan de ene kant iets bij te dragen aan de mensen om mij heen, en ook God te dienen op een praktische manier. Het werk als coördinator heeft mij het inzicht gegeven dat je niet alleen missionair bezig bent door op straat te staan en mensen aan te spreken. Ook door praktisch werk zoals het verbeteren van processen kan je bijdragen.

Wat doet een missionair coördinator?
Sietske: Toen wij elkaar spraken kwam meteen het woordje regelneef naar boven drijven.
Jelle: Het is een divers takenpakket. Het gaat van het bestellen van flyers en ondersteunen van initiatieven tot het helpen brainstormen wanneer een initiatief wat tegenslag heeft.

Die taken spraken jou meteen aan, Sietske?
Sietske: Zeker! Daarnaast was de timing ook perfect. Ik was op dat moment gestopt bij Zusss, een bedrijf waarvan ik één van de oprichters ben. Het idee was na de zomer nieuw werk te zoeken. Dat woordje regelneef was bij mij blijven hangen. Na het gesprek met Jelle werd ik door Missie Dordt gecontacteerd. Een goed gesprek en een bak koffie later ben ik de uitdaging aangegaan.

Waar zit voor jou de uitdaging in?
Sietske: Bij Zusss ging het om commerciële activiteiten. Ik zie het als een uitdaging om de zakelijke vaardigheden die ik daar kon gebruiken nu op een heel ander gebied in de praktijk in te zetten. Een stukje leidinggevenden, te coördineren. Dat past ook wel bij me. Ik sta wel bekend als iemand die snel dingen oppakt, als een doener.

Wat is een ander leuk aspect van het werken voor Missie Dordt?
Sietske: Ik vind de menselijke kant heel leuk. Het is leuk om met mensen aan de slag te zijn. En vooral hier, waar je met vrijwilligers werkt. Deze mensen zijn bezig vanuit hun eigen passie en betrokkenheid. Niet om er zelf rijker van te worden.
Jelle: Wat ik zelf ook merkte is dat ik de stad Dordrecht op een heel andere manier heb leren kennen. Je wordt op een heel andere manier betrokken bij de stad en in korte tijd erg bewust van wat er allemaal gebeurt in de stad en waar nog behoefte aan is.

Jelle, welk advies geef jij mee aan opvolgster en Missie Dordt als geheel?
Jelle: Zorg dat je betrokken raakt en weet wat er speelt bij de initiatieven. Tegelijkertijd; hou ook wat afstand. Dan kun je kritische vragen blijven stellen. Wordt ons doel en de stad nog gediend met wat we doen, of doen we alleen iets omdat we het zelf gaaf vinden? Blijf ook in goed contact met de Kerken staan. Zij moeten uiteindelijk eigenaarschap voelen bij initiatieven. Als de kerken het er niet in zien zitten, omdat het te veel is, of niet aansluit, dan houdt het al snel op.
Sietske: Mooi advies, dat is ook zeker mijn doel voor de komende tijd. Zoveel mogelijk mensen en projecten leren kennen en vervolgens kijken of we een bijdrage kunnen leveren door hen te ondersteunen en te faciliteren. De uitvoering ligt uiteindelijk bij de initiatiefnemers en vrijwilligers.