Nieuwsberichten

Een bekend gezicht op een nieuwe plek

Elly van Wenum is gestart als coördinator buurtinitiatieven

Elly van Wenum is in de eerste week van januari gestart als coördinator buurtinitiatieven bij Samen Dordt en Missie Dordt.
Lees meer

Bekend gezicht
Elly is al jaren een bekend gezicht voor Samen Dordt, want ze heeft de Dordtse Evangelisatie zien groeien tot Missie Dordt en Samen Dordt. Vanaf het jaar 2000 zat Elly in de werkgroep van Dabar op camping de Bruggehof. Ook bij de inloopplek ‘Koffie met’ en later ‘Van alle tijden’ in de Grotekerksbuurt was ze betrokken. Tussendoor was Elly actief in de plaatselijke en landelijke politiek van het CDA. Elly is een bruggenbouwer, een verbinder, vasthoudend en vindingrijk. Ze heeft een lange adem en denkt in oplossingen. Allemaal kwaliteiten die ze in gaat zetten bij haar nieuwe werk voor Samen Dordt.

Samenwerking
De samenwerking tussen de kerken en de gemeente Dordrecht zag Elly groeien als bestuurslid bij het Platform Dordtse kerken. Bij de organisatie van de Koningsdag 2015 zocht de gemeente Dordrecht contact met de kerken voor het open stellen van de kerkgebouwen tijdens de tocht. Dit leidde tot een gezamenlijk programma ‘Dordt Open Kerk’ en het ‘Dordtse Koningsbrood’ Deze samenwerking op initiatief van de gemeente kreeg een vervolg toen The Passion 2019 in onze stad was met het initiatief ‘Je bent niet alleen.’ En in coronatijd met Licht voor Dordt, een samenwerkingsinitiatief van hulp voor en door elkaar. Dit werd door de gemeente gestimuleerd met subsidies en PR. Uit Licht voor Dordt ontstond Samen Dordt en de Hulplijn Dordt, die hulpvrager en hulpbieder aan elkaar koppelt.

Kerk voor iedereen
Elly heeft mooie plannen voor Samen Dordt. De kerk is er voor iedereen en ze hoopt met buurtinitiatieven dat de kerk weer het hart wordt van de buurt, waar iedereen welkom is die zoekt naar zingeving, ontmoeting en praktische hulp . Verschillende kerken hebben al een dergelijke inloopmogelijkheid. Ze gaat als Coördinator buurtinitiatieven deze ontmoetingsplekken op de kaart zetten onder de naam Vindplaatsen. De gemeente Dordrecht stelt dat ontmoetingsplekken een belangrijke rol hebben in de bestrijding van eenzaamheid, armoede en gebrek aan zingeving in de wijk. Het initiatief Vindplaatsen is bedoeld om de bestaande inloopplekken van de kerken te ondersteunen in deze rol, bijvoorbeeld via een gezamenlijk trainingsaanbod of PR. Sommige vindplaatsen krijgen een extra functie van papierencafé, waarbij ook administratieve vragen en contacten met een schuldhulpmaatje mogelijk zijn. Ook hoopt Elly dat de ontmoetingsplekken uitgroeien tot een gemeenschap waarbij christenen niet voor de ander maar met de ander samen deelt en ontvangt. Daarbij is ze geïnspireerd door Tearfunds Umoja programma, waarbij kleine groepjes christenen Bijbelstudie doen om vanuit het kleine wat er is, samen in gebed te ontdekken wat er allemaal mogelijk is en een hele gemeenschap in beweging brengen.

Veelzijdig en energiek
Elly is getrouwd en heeft 2 jongens en ze wonen in de binnenstad van Dordrecht. Kerkelijk zijn ze betrokken bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Zuidhoven. Naast haar werk voor Samen Dordt is Elly webdesigner en bouwt websites voor startende ondernemingen. Ze ontspant door het wandelen van lange afstandspaden. Met haar veelzijdige en energieke bestaan is Elly degene die interkerkelijke missionaire samenwerking in Dordrecht verbindt met diaconale hulp voor elke Dordtenaar.