Nieuwsberichten

Aangesproken door Straatevangelisatie

Er zijn vele manieren waarop een kerk ‘missionair present’ kan zijn in de stad. De meest zichtbare is ongetwijfeld straatevangelisatie – het evangelie onder de aandacht brengen in het dagelijkse leven van mensen. In Dordrecht was het één van de grondactiviteiten van het missionaire werk; er werd kort na de Tweede Wereldoorlog al mee begonnen. Vanaf 1974 is dit werk ondergebracht in de stichting Missie Dordt. Met een marktkraam, een bakfiets en via diverse andere initiatieven, heeft de werkgroep Straatevangelisatie inmiddels al generaties Dordtenaren aangesproken. Erick Tawjoeram werd ook aangesproken, hij kwam erdoor tot geloof.
Lees meer

Het geloof speelt tegenwoordig een grote rol in het leven van Erick Tawjoeram (58). Sinds een jaar is hij de voorganger van christengemeente “Op de Rots” in Dordrecht. Er was echter een tijd dat dit anders was. Als twintiger zocht hij zijn heil vooral in de vrijheid en blijheid van het leven in de stad. “Ik leidde een vrij leeg leven”, bekent hij. Hij was wel kerkelijk opgevoed, maar tegenover de kerk stond hij sceptisch. Via het werk van de werkgroep Straatevangelisatie kwam hij toch weer in contact met het geloof.

Evangelisatie in die vorm was nog een relatief nieuw fenomeen in de jaren ’80, vertelt Erick. “Er was een soort opkomst van evangelisatie.” Aangesproken door Straatevangelisatie Ook zijn eigen ouders raakten erin geïnteresseerd. Dit gaf hun eigen geloof weer een nieuwe opleving. Het was hun enthousiasme hierover dat Erick nieuwsgierig maakte. Ondanks zijn eigen scepsis tegenover de kerk, liet hij zich door zijn vader overhalen om mee te gaan naar een samenkomst, met Ad Visser.

“Het enthousiasme van de mensen daar was zo aanstekelijk. Ik vond het bijzonder dat je zo iets kon hebben door het geloof.” Het maakte indruk op Erick. Hij kwam ook zelf tot geloof. Op zijn 24ste ‘gaf hij zijn leven’ en deed belijdenis.

Het waren zijn vader en Ad Visser die hem toen opnieuw op het spoor zetten van de straatevangelisatie. “Ze zeiden: je bent nog zo jong, je bent nu nog zo enthousiast. Dat moet je gelijk gebruiken, om het geloof uit te dragen.” Het overtuigde Erick om zich vanaf dat moment ook zelf in te zetten in de werkgroep Straatevangelisatie.

“Elke vrijdag was werkdag”, vertelt hij. “Dan gingen we op pad, de wijken in.” Met een kaart verdeelden de kerkelijke vrijwilligers de hele stad, en zorgden er zo voor dat ook daadwerkelijk in elke wijk het evangelie aangeboden werd. Zijn eerste werkdag vergeet Erick niet snel. “Ik werd gelijk voor de leeuwen gegooid, op de Zeehavenlaan.” Dit was voor hem wel een ‘training in zelfvertrouwen’, vertelt hij. Hoewel soms intimiderend, bleken de meeste mensen echter vooral open te staan voor wat hij kwam vertellen. Dit sterkte hem en gaf hem vertrouwen in zijn eigen geloof.

Voor Erick is dit de kern van evangelisatie. “Je stelt je kwetsbaar op door naar ze toe te komen, dus durven mensen zich zelf ook kwetsbaar op te stellen naar jou. Jij hebt daarbij een overtuiging in je hart, waarvan je hebt gemerkt dat die positief werkt op kwetsbaarheid. Zij merken dat jij wat hebt, en dat dit voor hen hetzelfde kan zijn.”

Het zijn deze ervaringen uit de werkgroep Straatevangelisatie waar hij ook in zijn huidige werk als voorganger nog steeds baat bij heeft.

door: Ruud van der Klooster