Bijbeljaar 2022
Een frisse, Bijbelse start voor je geloof
Wil je geloven, maar heb je moeite met het lezen en begrijpen van de Bijbel? Volg je Jezus maar snap je niet hoe je zijn leven en werk kan rijmen met het oude Testament? Wil je eens met andere gelovigen doorbomen over wat je leest? Dan is dit voorstel misschien iets voor jou!
Met iedere Dordtenaar die dat wil gaan we in het jaar 2022 de hele Bijbel doorlezen. We beginnen op 1 januari en eindigen eind december. Dat kost je gemiddeld 15 minuten per dag. Kan jij dat opbrengen?
Samen de Bijbel chronologisch doorlezen staat centraal. Op deze manier lezen werpt een heel ander licht op de al bekende Bijbelverhalen.
Hoe doen we dat?
Misschien heb je ooit geprobeerd de Bijbel van kaft tot kaft, boek na boek, hoofdstuk voor hoofdstuk te lezen. Sommige gelovigen lukt dat, velen niet. Lezers geven het op omdat met name het Oude Testament hen vandaag de dag weinig aanspreekt en soms zelfs tegen gaat staan. Anderen verzanden in de Profeten omdat ze er geen touw aan vast kunnen knopen. Om de Bijbel zo goed mogelijk te begrijpen willen we het lezen als volgt doen:
- We beginnen met het Nieuwe Testament.
- Als dat uit is beginnen we met het Oude Testament.
- We lezen de Bijbelboeken, hoofdstukken en verzen in de volgorde waarin de gebeurtenissen gebeurden.
Dat laatste komt hierop neer. Als we in Mattheus lezen over een van Jezus’ gelijkenissen, en die worden ook in een of meer van de andere Evangeliën beschreven, dan lezen we die dezelfde dag. Als in Handelingen geschreven wordt over de vergadering in Jeruzalem over de vraag of niet Joodse gelovigen de Joodse wetten moeten naleven, dan lezen we eerst de brief aan de Galaten die daar uitvoerig op ingaat. Als we in Koningen lezen of grote gebeurtenissen in koning David’s leven, dan lezen we de Psalmen die hij op dat moment schreef.
Je snapt het al: zo wordt het verhaal van God met de mensen opeens een stuk duidelijker! Het leesschema dat we gebruiken is ontwikkeld door Tyndale House Publishers. Bekijk hier het originele leesschema.
Welke vertaling?
Verschillende mensen gebruiken het bijbeljaar om de onlangs uitgekomen Nieuwe Bijbelvertaling 2021 te ontdekken. Maar je bent vrij om de Bijbelvertaling te gebruiken die bij jou past. Je hoeft ook niet de Bijbel in het Nederlands gelezen, kies gerust voor de Bijbel in je moedertaal.
De uitgave van de NBV21 is een mooie gelegenheid om ons weer eens te verdiepen in de basis van ons geloof, de Bijbel. We willen daarom ook juist nu investeren in ons geloof door ons samen te verdiepen in de Bijbel.
Doorpraten over de Bijbel?
En wat als je vragen hebt? We willen een zondag avond per maand (12 keer dus) bij elkaar komen om wat we gelezen hebben te bespreken. We beginnen dan met een inleiding door iemand die kort zal samenvatten wat we gelezen hebben waarna er tijd zal zijn om vragen te stellen en daarover met elkaar door te praten. Iedereen is welkom bij deze bijeenkomsten, maar het is zeker niet verplicht!
De data voor de bijeenkomsten liggen vast: : 2-jan, 13-feb, 13-mrt, 10-apr, 15-mei, 19-jun, 17-jul, 14-aug, 11-sep, 9-okt, 27-nov en 8-jan. Op dit moment is onduidelijk of de maandelijkse bijeenkomsten vanwege de corona regels door kunnen gaan. We brengen deelnemers voor het eind van de maand en de start van het lezen op de hoogte.
Ja, ik meld mij aan
Ben jij geïnteresseerd in meedoen aan het Bijbeljaar 2022? Meld je dan nu aan via onderstaand contactformulier en je ontvangt binnenkort alle informatie in je mailbox.